sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Gibraltar

Nyt on Gibraltaria ihmetelty. Sinne mennessä joku hämäräheppu yritti huijata meiltä rahaa pyytämällä kahtakymmentä euroa jolla olisi muka saanut pysäköintiin oikeuttavan lipun, vaikka tiesimme siellä olevan ilmaisia parkkipaikkoja. Joku paikallinen hääti hiipparin sitten pois meitä häiritsemästä. Loppujen lopuksi päädyimme maksamaan pysäköinnistä silti, sillä emme löytäneet muuta parkkipaikkaa kuin jonkin ostoskeskuksen parkkitalon, eikä kumpaakaan meistä huvittanut ajella kapeita ja hämmentäviä katuja yhtään pitemmälle. Oli pakko jalkautua jossakin. 3,90 puntaa taisi olla pysäköinnin kustannus loppujen lopuksi.

Koska näytin kameroineni ja karttoineni niin turistilta kuin ihminen voi näyttää olematta japanilainen, sain olla jatkuvasti kieltäytymässä tarjotuista opastetuista kiertoajeluista. Lopulta kuitenkin mentiin sellaiselle, kun Esko maksoi. Pakkohan Rockin huipulla oli käydä kun Gibraltariin meni, ja kiertoajelu pikkubussilla oli kuitenkin helpoin tapa. 25 euron hinnalla sai ajelun sekä liput tippukiviluolaan ja tunneleihin. 9 euroa olisi maksanut köysiradalla kulkeminen ja noihin lisänähtävyyksiin muutama euro olisi mennyt erikseen. Viimeinen vaihtoehto, käveleminen, olisi ollut itselleni kutakuinkin mahdotonta. Kyseessä sentään oli mahdottoman korkea ja jyrkkä kalliomuodostelma eikä mikään pikkunyppylä.

Vuorella sitten käytiin ensin alemmalla näköalatasanteella. Sieltä näkyi Afrikkaan asti. Seuraavaksi tippukiviluolassa en ottanut valokuvia, sillä sitä oli "ihmistetty" liikaa. Se ei ollut luonnollisessa tilassaan. Tunnelmavalaistus ja tasoitetut lattiat, tukevasti rakennetut portaat ja esiintymislava katsomoineen tekivät paikasta ehkä hienon näköisen sinänsä, mutta se teki luolasta lavastemaisen, kaupallisen tuotteen jonka sisällä voi kävellä. Luolan jälkeen vuorossa oli vuoren huippu, jossa kieltämättä oli upeat näköalat. Siellä oli myös apinoita, jotka hyppivät auton päällä ja vierailijoiden ympärillä. Kauheaa turismin pilaamaa luontoa, melkein hävetti olla itse sellaisella kiertoajelulla. Viimeisenä kävimme tylsissä ja ahdistavan matalakattoisissa sotatunneleissa, joissa oli vain tykkejä ja keskeneräistä näyttelymateriaalia.

En suosittele matkailukohteeksi, paitsi jos tykkää epäaidosta turistimöllöttämisestä. Hinnatkin ovat korkeammat kuin Espanjassa, eivätkä pelkät hienot näköalat riitä oikein syyksi mennä sinne muuten kuin täältä Etelä-Espanjan alueelta.

Mutta kuvia.




 Apinoita ja Atlantti–Välimeri -laivaliikennettä.
 The Rock of Gibraltar.
Apina suorittaa spontaania mainontaa. Tai sitten ihan vain maistaa, onko taksista varastettu mainoslappu syötävää.
Menin vankilaan. Menin suoraan vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta. Ei sittenkään, vaan tämä on sotatunneleista. Siellä on lukuisia ikkunoita, joista voi vahtia tuon murikan ympäristöä. Lentokenttä näkyy. Se on jännä kenttä, kun tie kaupunkiin kulkee kiitoradan yli. Liikenne vain katkaistaan siksi aikaa, kun lentokone tulee tai lähtee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti